pohadky predni obalkaKnížka pohádek je dalším počinem k letošním oslavám 650. výročí první písemné zmínky o Mirošově. Určena je - jak také u pohádek jinak - v prvé řadě dětem. Inspirací byl život v zahradě na okraji města od jara do zimy, doma u autora textů M. Langa. Sedm příběhů v průběhu týdne si klade za úkol děti naprosto nenásilně upozornit na řadu příkladů správného i nesprávného chování: střídmost a nevybíravost v jídle x mlsnost, rušení klidu x poklidné soužití, čistota a zdraví x špína a nemoci, vychytralost x nesobeckost, umíněnost a netrpělivost x komunikativnost a trpělivost, sprosťáctví x slušnost i násilnická bezohlednost x ohleduplnost a hrdinství. Malý čtenář se seznámí i se základním přehledem rostlinných i živočišných druhů v kulturní krajině kolem nás, trochu i o zeměpise a historii Brd a také se může dozvědět, jak je to vlastně s bouřkami na naší vrchovině. Příběhy by nebyly pohádkové, kdyby v nich nefigurovaly nadpřirozené bytosti a bytůstky. A tak i zde se objevují vodníci, obři, víly, permoníci aj., ale také pán Brd, Fabián. Zcela nově tu byly pro brdskou typologii strašidel objeveny dosud nikde nepopsané druhy, jako např. Suchoš či Veliký Insektátor. Sedmi pohádkám předchází úvodní kapitola tvořící vlastně příběh osmý. Koneckonců, Devatero čapkovských pohádek je deset a Tři mušketýři byli vlastně čtyři.

Pokud řekneme, že autor textu hodně popustil uzdu fantazii, o ilustrátorovi Václavu Šestákovi to platí dvojnásob. Známý regionální malíř se na obrázcích doslova „vyřádil“. Kromě velkých doprovodných obrázků použil řadu drobnějších, zasazených přímo do textu, zvýrazněného navíc iniciálami, jejichž autorkou je Marta Šestáková-Vaculíková. Ta je současně editorkou knížky.

Pohádky vydalo Podbrdské vydavatelství a nakladatelství a náklad na základě usnesení Rady města Mirošova financovalo město. Knížka se poprvé veřejně představí 5. září v 16 hod. v Mateřské škole v Mirošově.

Snad lze ještě dodat, že se jedná o již druhou společnou knihu uvedené autorské dvojice, jinak již letitých kamarádů. Prvá byla „Po Brdech s paletou a perem“ (2015), kde na Šestákovy obrazy Lang složil verše. U Pohádek se role vyměnily – Langovy texty ilustroval Šesták. Dodejme na konec, že město Mirošov knížku věnuje dětem ze své mateřinky a prvňáčkům ZŠ zdarma. Autor i editorka se vzdali veškerých nároků na honorář a ilustrátor se omezil na proplacení zcela nezbytných provozních nákladů. Odměnou by jim měl být jen úsměv a spokojenost dětí. A ty jsou nade všechny peníze. Doufejme, že se knížka bude dětem líbit.

Martin Lang