brdskykrajVážení přátelé Muzea Středních Brd,

chystáme se vydat nulté číslo nového muzejního sborníku Muzea Středních Brd ve Strašicích, který jsme nazvali „Brdský kraj“. Jméno sborníku, který do budoucna hodlá být řádným periodikem, není původní. Na počátku 20. století si jej pro svůj časopis vybral rokycanský muzejní spolek, tehdy působící při Městském muzeu. Bohužel, již v průběhu první světové války přestal vycházet a objevil se až po ukončení druhého světového konfliktu, v r. 1946, avšak pouze jako ročenka Musejní společnosti v Rokycanech. Pak již nikdy nevyšel časopis stejného jména, ač rokycanská Muzejní společnost fungovala dál, později zrušená jako nepohodlná. Role „Posledního Mohykána“ příslušela její Astronomické sekci, na jejíchž základech povstala současná Hvězdárna v Rokycanech.

Bylo nám líto, že periodikum s tak pěkným a přiléhavým názvem zaniklo v onom příslovečném „propadlišti dějin“. Z výše uvedených příčin jsme proto oslovili Hvězdárnu v Rokycanech, jako vlastně poslední přeživší společnost s přímým vztahem k zaniklé Musejní společnosti, zda nebude proti, pokud název „Brdský kraj“ použijeme. Nesetkali jsme se s námitkami nebo s nesouhlasem či dokonce s odporem, a název jsme proto znovu zvedli ze zapomnění a pokoušíme se jej touto cestou obnovit. Stalo se tak i proto, že při Muzeu Středních Brd začalo od letošního roku působit nové občanské sdružení „Brdský muzejní spolek“. Soustřeďuje odborníky nejrůznějších přírodních, technických a společenských věd i (v tom nejlepším slova smyslu) amatérské badatele, nakloněné ke spolupráci s muzeem i dobrovolné práci při ochraně kulturního dědictví a přírody na Brdech i Podbrdsku.

Chceme usilovat o to, aby výsledky mnohdy vysoce zajímavých profesionálních výzkumných projektů i „laických“ vzpomínek, postřehů nebo i jen povšimnutí v našem kraji, mohly být zveřejněny pro co nejširší obec zájemců. Tradice starého, dnes v převážné části veřejnosti takřka zapomenutého periodika nás však zavazuje, abychom jeho kvalitu nesnížili. Vždyť zde publikovala řada vynikajících regionálních osobností tehdejší badatelské základny. Pro příklad jmenujme historiky Pohla, Drachovského či Kozáka, historiky a folkloristy staršího i mladšího Lega, paleontologa Karla Holuba ml., geologa Černého, geomorfologa Purkyně, univerzální osobnost Dr. Horáka. Samozřejmě, byla tu ještě celá řada dalších. Do budoucna, od prvního čísla, bychom proto chtěli, aby náš sborník vycházel jako řádně recenzovaný. Ke zkvalitnění „Brdského kraje“ poslouží i ustavení redakční rady, jež se chystá na nejbližší schůzi výboru Brdského muzejního spolku.

Pevně doufáme, že toto nulté číslo, které chystáme, si najde své čtenáře. Věříme, že řadě z Vás poslouží jak k získání nových, dosud neuveřejněných informací o regionu, tak i k zábavě. K tomu je od samého počátku určeno a myšleno.

Datum, kdy sborník vyjde, oznámíme předem zde na muzejních stránkách.

icentrum
fbook
youtube
duben 2024
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
kalendarStrašický kalendář
kronika Strašické kroniky a matriky

Hlavní sponzoři

      paliva strasice skart2      
Paliva Strašice Plzeňský skart
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com